Hoe bepaal ik mijn ringmaat?

De ringmaat is de binnendiameter van de ring in millimeters. Hoe meet je dat?

Methode 1: gebruik een ring die goed past
Neem een ring die goed past en leg deze op een liniaal. De binnendiameter van de ring is de juiste ringmaat.

Methode 2: meet jouw vingeromtrek
Neem een touwtje en gebruik deze om de omtrek van jouw vinger te bepalen. Doe het touwtje losjes om jouw vinger. Zorg dat het touwtje aansluit, maar het hoeft zeker niet strak te zitten. Knip het touwtje af op de plek waar het weer bij elkaar komt, zodat het stukje touw precies om jouw vinger past. Meet vervolgens met een lineaal de lengte van het stukje touw op in mm. Dit is de omtrek van jouw vinger. Raadpleeg het tabel hieronder voor jouw ringmaat.

Let op: een brede ring valt vaak kleiner uit en kan dus beter +/- een halve maat (0,5 mm) groter worden besteld.

Hoe bepaal ik mijn armbandmaat?

Schakelarmbanden

De armbandmaat voor schakelarmbanden is de lengte van de armband in centimeters inclusief slot. Hoe meet je dat?

Methode 1: gebruik een armband die goed past
Heb je een armband die goed past? Dan is het gemakkelijk om jouw armbandmaat te bepalen. Meet de lengte van de armband inclusief slot op met een lineaal. Bekijk in de tabel hieronder welke armbandmaat bij deze lengte hoort.

Methode 2: meet jouw polsomtrek
Je kunt jouw armbandmaat ook bepalen door middel van de omtrek van jouw pols. Neem een touwtje en doe deze om jouw pols (aansluitend, maar niet té strak). Knip het touwtje af op de plek waar het weer bij elkaar komt, zodat het stukje touw precies om jouw pols past. De lengte van het stukje touw in cm is jouw polsmaat. Tel hier 2 cm voor op voor de gewenste lengte van jouw armband. Wil je liever dat de armband wat meer aansluit of juist ruimer valt? Neem dan de polsomtrek plus 1 cm (aansluitend) of 3 cm (ruim). Bekijk in het tabel hieronder welke armbandmaat er hoort bij deze lengte.

Let op: een armband met een dikke schakel valt vaak kleiner uit en kan dus beter een maatje groter (+/- 1 tot 1,5 cm) worden besteld.

Klemarmbanden en bangles

Voor klemarmbanden en bangles wordt de grootste binnendiameter gebruikt als armbandmaat. Hoe meet je dat?

Methode 1: met een armband die goed past

Je kunt jouw maat gemakkelijk bepalen aan de hand van een armband die je al hebt. Hiervoor is het wel belangrijk dat de armband vergelijkbaar is (denk bijvoorbeeld aan wel of geen sluiting) en dat de armband goed past natuurlijk. Voor het bepalen van de maat meet je de grootste binnendiameter van de armband op met hulp van een lineaal. Deze waarde in mm is jouw armbandmaat.

Methode 2: meet jouw polsdiameter

Voor klemarmbanden en bangles met sluiting kun je de breedte van de pols opmeten in mm met een meetlint of lineaal. Tel hier vervolgens +/- 5 mm bij op. Dit is jouw armbandmaat. Voor bangles zonder sluiting kun je beter de breedte van jouw hand als uitgangspunt nemen. Maak hiervoor de hand zo klein mogelijk door de duim naar binnen te vouwen (alsof je een armband omdoet). Meet vervolgens het breedste deel van de hand op in mm. Het draagt vaak het fijnst als de bangle niet te makkelijk afgaat, dus jouw armbandmaat is direct gelijk aan de uitkomst van de meting.

Methode 2: meet jouw pols- of handomtrek

Voor klemarmbanden en bangles kun je ook de polsomtrek of handomtrek als uitgangspunt nemen. Je kunt je polsomtrek gemakkelijk meten met een meetlint of een touwtje. Neem het lint of touwtje en doe deze om jouw pols (aansluitend, maar niet té strak). Lees het meetlint af op de plek waar het weer bij elkaar komt. Wanneer je een touwtje gebruikt, markeer je deze of knip je het af. De lengte van het meetlint of het stukje touw in cm is jouw polsomtrek. Op basis van jouw polsomtrek kun je de gewenste maat van de armband bepalen. Gebruik hiervoor onderstaande tabel.

Let op: zilveren klemarmbanden zijn vaak flexibel en kunnen nog wat worden aangepast in maat. Als er stenen in de armband verwerkt zijn is dit echter niet aan te raden, omdat de kans ontstaat dat de stenen op die manier los gaan zitten.

Voor bangles zonder sluiting gebruik je beter de handomtrek in plaats van de polsomtrek. Maak voor het meten de diameter van de hand zo klein mogelijk door de duim naar binnen te vouwen (alsof je een armband omdoet). Meet vervolgens de omtrek van jouw hand op het breedste punt met een meetlint of een stukje touw. Neem het lint of touwtje en doe deze om het breedste deel van jouw hand (aansluitend, maar niet té strak). Lees het meetlint af op de plek waar het weer bij elkaar komt. Wanneer je een touwtje gebruikt, markeer je deze of knip je het af. De lengte van het meetlint of het stukje touw in cm is jouw handomtrek. Op basis van jouw handomtrek kun je de gewenste maat van de armband bepalen. Gebruik hiervoor onderstaande tabel.

Hoe bepaal ik mijn kettingmaat?

De kettingmaat is de lengte van de ketting in centimeters inclusief slot. De juiste kettingmaat hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeur en stijl. Voor een ketting die kort valt, wordt vaak een standaardmaat van 42 tot 45 cm aangehouden. Wilt u echter een ketting die wat langer valt? Dan is een ketting van 60 tot 80 cm eerder waar u naar opzoek bent. Voor herenkettingen is 50 cm een gangbare maat. U kunt gemakkelijk de juiste kettingmaat bepalen aan de hand van een koordje of een ketting die u al heeft. Bepaal de juiste lengte door deze om uw nek te hangen en daarna op te meten met een lineaal.

Mocht je twijfelen over de juiste maat, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag.

Winkelwagen
Scroll naar boven